Kamer van Koophandel 04082572 | BTW nummer 1048.40.444.B01
>
>
>
>
Nieuws
Advies, Administratie & Personeel
Uw flexibele en efficiënte oplossing voor
advies, administratie en personeel

Kom ik in aanmerking voor zelfstandigenaftrek?

 

Vijf vragen en antwoorden over zelfstandigenaftrek

Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je hebt recht op deze fiscale aftrekpost als je aan een aantal gestelde criteria voldoet, zoals het urencriterium.

 

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost ten laste van het belastbaar inkomen voor zelfstandig ondernemers. Je komt voor deze aftrek in aanmerking als:

 

Hoe hoog is de zelfstandigenaftrek?
Tegenwoordig wordt er ieder jaar een vast bedrag vastgesteld voor de zelfstandigenaftrek. Dit jaar is dat 7280 euro. Dit bedrag is wel onderhevig aan ontwikkelingen op economisch of sociaal gebied. Of het wordt jaarlijks aangepast met een inflatiecorrectie of verminderd met een kabinetsbezuiniging.

 

Wat is het voordeel voor zelfstandigen?
Het uiteindelijke voordeel op je belastbaar inkomen is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar je belastingaanslag kan hierdoor aanzienlijk lager uitvallen dan wanneer je geen gebruik maakt van de zelfstandigenaftrek. Kom je voor deze aftrek in aanmerking? Gebruik het zeker. Je belastingaanslag kan hierdoor namelijk flink lager uitvallen.

 

 

65 jaar en zelfstandigenaftrek
Als je later in het jaar 65 bent geworden en aan de andere voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek voldoet, mag je deze aftrekpost voor deze periode ook gewoon toepassen. Het is wel anders als je aan het begin van de opgegeven periode al 65 jaar (of ouder) was. In dat geval komt de zelfstandigenaftrek uit op vijftig procent van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die aan het begin van het kalenderjaar nog geen 65 jaar zijn.

 

Startersaftrek
 Het starten van je eigen bedrijf is niet zonder risico. Vooral de eerste paar jaar kan het heel zwaar zijn. De overheid riep daarom een extra fiscale aftrekpost in het leven: de startersaftrek. Starterende ondernemers mogen deze aftrek toepassen ter verhoging van de zelfstandigenaftrek. Er gelden wel een aantal voorwaarden om van deze aftrek gebruik te mogen maken. Je maakt alleen aanspraak op de startersaftrek als je:

Kom je in aanmerking voor deze aanvullende aftrekpost, dat wordt je zelfstandigenaftrek verhoogd met startersaftrek van 2.123 euro.

 

Bron: MKB Nederland